vineri, 9 mai 2014

Dieta DASH

Dieta DASH a fost votată de mai multe comisii din SUA şi din lume, ca fiind cel mai sănătos regim alimentar. Pentru că este un regim echilibrat, care scade riscul de cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral, pietre la rinichi, diabet de tip II. Iar cireaşa de pe tort este că ajută la slăbire. Este dieta care se recomanda in SUA pacientilor cu hipertensiune sau pre-hipertensiune arteriala pentru ca este saraca in sodiu. Ceea ce in 1994 a inceput ca un studiu al efectelor reducerii sodiului si a maririi cantitatii de fructe si legume pentru o presiune a sangelui cat mai buna s-a transformat intr-o dieta recomandata de multe organizatii de sanatate.
DASH a fost un studiu care a inceput prin observarea efectelor alimentatiei asupra presiunii sangelui. S-a constatat ca persoanele care tineau dieta DASH (Diet Approaches to Stop Hypertension) au inregistrat o presiune mai mica a sangelui. De fapt, dieta a fost recomandata de Asociatia Americana a Sanatatii Inimii si de catre Institutul National de Cancer si a fost testata si stabilita de NHLBI (Institutul National pentru Inima, Plamani si Sange). Dieta presupune o alimentatie bogata in potasiu si calciu, legume si fructe si saraca in sare si grasimi animale. Dieta se bazeaza pe un aport zilnic de sodiu situat intre 1500-2400 mg, pe un aport caloric mai mic sau egal cu 2000 cal/zi, si pe consumul de legume si fructe bogate in magneziu si potasiu.
Pentru a putea urma un astfel de regim este indicat sa se respecte un orar al meselor, alimentele fiind grupate in cadrul a trei mese principale si a doua-trei gustari. Este recomandata scaderea consumului de alimente dupa ora 17:00 si un consum zilnic de lichide de aproximativ doi litri, cu evitarea consumului de apa minerala cu un continut bogat in sodiu (verificati continutul in sodiu al apei minerale consumate). Dar fiind o dieta bogata in fructe si legume nu lasa loc pentru alimentele cu multe calorii. 
De evitat

- bulion, sos tomat, ketchup 

- sunca, slanina, bacon, crenvursti, carnati, salam – contin glutamat monosodic si nitriti 

- conserve de carne sau de peste, sau semipreparate 

- ranzeturi procesate – branza topita, branza – crema, unt 

- sare de masa / sare de mare / sare cu usturoi / sare cu ceapa 

- muraturi, incluzand maslinele in saramura 

- saratele, sticks-uri cu sare, covrigei sarati, popcorn cu sare, chipsuri

Alimente recomandate si cantitati  recomandate

- Legume: cu frunze verzi (spanac, urzici, loboda, stevie, salate), mazare, cartofi, albitura, morcovi, rosii, fasole, soia, linte, mazare. 

O portie: o ceasca de vegetale proaspete cu frunze verzi, o jumatate de ceasca de vegetale gatite, 200 ml suc de legume. 

Portii/zi: patru – cinci. 

Beneficii: sunt sursa principala de potasiu, magneziu si fibre. 

- Cereale si produse de panificatie: paine integrala, paine neagra, paine de secara, paine cu germeni de grau etc., paste din faina integrala, cereale, covrigi si biscuiti nesarati. O portie: o felie de paine, o ceasca de cereale, o jumatate de ceasca cu orez gatit sau paste. 

Portii/zi: sapte – opt. 

Beneficii: iti aduc multa energie si fibre. 

- Fructe: mere, piersici, caise, struguri, pepeni, banane, citrice, ananas, kiwi, prune, pere, capsuni. 

O portie: un fruct de marime mijlocie, un sfert de ceasca de fructe uscate, o jumatate de ceasca de fructe confiate/conservate, 200 ml suc de fructe. 

Portii/zi: patru – cinci. 
Beneficii: sursa principala de potasiu, magneziu si fibre. 
- Carne, peste: numai carne macra (pentru gatit se indeparteaza orice grasime vizibila); puiul se prepara fara pielite, se coace, se frige sau se fierbe (nu se prajeste!). 
O portie: 100 g peste gatit sau carne gatita. 
Portii/zi: doua sau mai putin. 
Beneficii: sursa importanta de magneziu si proteine. 
- Alune, seminte: alune, nuci, arahide, migdale, seminte de floarea-soarelui. 
O portie: 20 g seminte, 50 g alune. 
Portii: patru – cinci pe saptamana. 
Beneficii: aduc multa energie, magneziu, potasiu, proteine. 
- Produse lactate degresate: lapte degresat (<1%), unt (grasime <60%), iaurt degresat, branza degresata. 
O portie: 200 ml lapte, o ceasca cu iaurt, 50 g branza. 
Portii/zi: doua – trei. 
Beneficii: sursa principala de calciu si proteine. 
- Grasimi: ulei vegetal (floarea-soarelui, porumb, masline), maioneza degresata, sosuri pentru salate cu cat mai putina grasime, margarina. 
O portie: o lingurita ulei vegetal, o lingura maioneza, doua linguri cu sos pentru salate, o lingura margarina. 
Portii/zi: doua – trei. 
Beneficii: cat mai putine, alimentele trebuie alese degresate. 
- Dulce: zahar, dulceata, gem, serbet, inghetata, sucuri racoritoare. 
O portie: o lingura cu zahar, o lingura cu dulceata, 250 ml suc. 
Portii: cinci pe saptamana. 
Beneficii: dulciurile trebuie sa contina cat mai putina grasime.





Exemplu de meniu 

Clasa de alimente Portie pentru dieta de 2000 cal Portie pentru dieta cu mai putine calorii 

Mic dejun

Cereale 100g  - 30-50g 

Zahar brun ( lgta  - 1 lgta 

Fructe (ex. afine, mere) 100g  - 100g 

Margarina 1 lgta  - 1 lgta 

Paine cereale 1 felie  - 1 felie 

Suc portocale 200 ml  - 150 ml 

Lapte dietetic 250 ml -  250 ml 

Pranz
Paine cereale 2 felii  - 2 felii 
Supa legume 250 ml  - 250 ml 
Morcovi (buc) 1 mare - 1 mare 
Covrigei graham 50g -50g 
Rosii (buc) 1 medie nu 
Jeleu/Dulceata 1 lingura  - 1 lingurita 
Nuci 20g  - 20g 
Apa plata, ceai, cafea 
Cina 
Piept pui la gratar 100g - 100g 
Legume fierte 150g  - 150g 
Orez fiert 100g  - 100g 
Margarina 2 lgte  - 2 lgte 
Paine alba 1 chifla  - 1 chifla 
Salata legume 150g  - 150g 
cu ulei de masline 1 lingura  - 2 lingurite 
Lapte dietetic 250ml  - 250ml 
Gustari
Banana 1 medie  - 1 medie 
Iaurt dietetic 250g 2 - 50g





Chiar daca pare stresant, este util sa tineti un jurnal in care sa va notati ceea ce mancati in fiecare zi, alimentele fiind grupate pe portii, si pe numarul de mese. Astfel va fi mai usor sa respectati dieta.


Regimul alimentar DASH nu a fost conceput ca un regim sarac in calorii iar obiectivul sau nu este pierderea in greutate. Pentru a micsora valoarea energetica a acestei diete puteti reduce numarul de portii pe zi sau puteti inlocui o parte din alimentele bogate in calorii cu fructe si legume



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu